Když už jsme místnost vše o vaření, tak tu přeci nemůžou chybět receptíky .......
NORMAL POCHOUTKY
Kuřecí roláda
potřebujeme: 1 kuře , 50dkg měkkého salámu nakrájeného ,1hrášek, 1sterilizovaná červená paprika,6vajec, 20dkgměkého salámu v celku, sůl, pepř, grilovací koření ,olej, potravinářskou folii, a provázek
nádivka: 20dkg salámu nakrájíme na kostičky osmahneme na oleji přidáme ,hrášek sterilizovanou papriku ,přidáme vejce necháme srazit a vychladnout
Postup:Kuře vykostíme rozklepeme na plát okořenímepoklademe nádivkou a zarolujeme zabalíme do folie převážeme provázkem a dáme do mrazáku . Druhý den rozbalíme ( nerozmrazujeme) a pečeme asi 1 hodinu když měkké tak odklopíme a necháme péct do ružova . Nakrájíme na plátky asi tři centimetry široké a podáváme s hranolky a oblohou.( mužeme polévat nivovou omáčkou) ta je jednoduchá smícháme jen šlehačku s nastrouhanou nivou a necháme zhoustnout .
Dobrou chuť,
Zapečené kuřecí řízky
Potřebujeme:4 kuřecí řízky ,30 dkg nakrájeného měkkého salámu, 20dkg sýr cihla nakrájenou na plátky , 2vejce , 3nivy, 3 šlehačky , sůl, pepř, grilovací koření,olej.
Postup:kuřecí řízky naklepeme okořeníme a obalíme ve vajíčku a opečeme do zlatova dáme do vyššího pekáčku poklademe salámem a sýrem pak nastrouháme nivu smícháme se šlehačkou a přelijeme řízky . Zapečeme 30-40minut do zlatova a podáváme s hranolky a oblohou .
Směs na topinky
Potřebujeme: 40dkg měkkého salámu ,1konzerva bambusových výhonku ,4papriky ,1porék ,1kostička vepřové šťávy ,30dkg eidamu nastrohouhaného kečup worčestr ,sojová omáčka , sůl, grilovací koření.
Postup: Vše nakrájíme na malé kousky a svaříme dohromady můžeme zahustit buď solamylem nebo trouškou nastrouhaného sýru .Navršíme na topinky potřené česnekem a posypeme sýrem.
Marináda na řízečky .
1 vejce,1velká lžíce solamilu ,1velká lžíce magi,1velká lžíce majoránky,8stroužků česneku,1 malá lžička wolčestru, 1malá lžička soli, 1/2 lžičky mletého kmínu, čtvrt lžičky pepře a trochu čili.
Postup: Naložíme do sklenice a mužeme nechat až 14 dní v lednici .
Sýrová Roláda
Potřebujeme: 30 dkg cihly sýru, 20dkg měkkého salámu ,1menší cibule 2 tavené sýry 20vejce na tvrdo, 1 malou kyselou okurku, 1/2másla horčice, sůl , pepř, petrželka.
Postup: Sýr dáme na půl hodiny do horké vody ,když je měkký dáme na vál a vyválíme placku . Naneseme nádivku a zabalíme.Dáme ztuhnout na mrazák nebo do lednice . Pak se vyndá a krájíme na plátky a podáváme s pečivem
NAKLÁDANÉ BUŘTÍKY
1/2 kila buřtíků,4cibule( i více ),4 lžíce worchestrové omáčky,4 lžíce octa,4 lžíce oleje,4 lžíce hořčice ( spíše méně), 4 lžíce kečupu ( spíše méně ),8 lžic vody ( možno více ) .
POSTUP PŘÍPRAVY : Buřtíky oloupeme,nakrájíme jak kdo chce.
NÁLEV : smícháme worchestrovou omáčku,ocet,olej,hořčici a kečup s vodou,povaříme a přidáme 1/2 lžičky chilli,sůl,pepř,papriku a trošku cukru.Nálev nalijeme na buřtíky a necháme v lednici odležet.
Plov
Ingredience:Vepřové maso(může být i jiné), cibule, zelenina, sůl, pepř, kuličkové koření,paprika sladká, kmín, rýže
Postup:Rýži propereme a na tuku orestujeme,(nemusí být,ale je to lepší). Maso z prudka osmahneme(na kostičky) přidáme cibulku a do růžova děláme,tak dáme koření.(papriku dáváme hned na začátku k masu a cibuli).Pak dáme rýži a zeleninu,vše promícháme a přidáme bud vývar,nebo vodu s masoxem.Dáme do jednoho hrnce,a přikrejeme,necháme vařit,na středním plameni.Můžeme i péct,vše dáme do pekáčku a trouba tak na 200...asi 30-45min!!
Ražniči z jednoho kastrůlku
Ingredience :Maso,vepřové,kuřecí,krůtí...nakrájíme na plátky,naklepeme a osolíme ,opepříme, kečup - sladký ,lžička kávová 1 - sladká paprika,pálivá paprika, pepř, anglická slanina - plátky ,či kostky..je to jedno....sýr - měkký,tvrdý ... je to jedno, salám - měkký tvrdý...je to jedno....cibule - na polokolečka
Jed( směs na potírá)............ kečup a papriky a pepř smícháme ve směs.
Postup: Vymažeme pekáček,zapékací misku ( olej,sádlo,máslo) na dno dáme cibuli,na to plátky masa,tak anglickou ,sýr a nakonec salám.Vše potřene jedovou směsí,pořádně!!!A znovu prokládáme,cibule maso....atd!!!Konečná vrstva musí být maso! Hlavně nezapomnět mazat jeden:o))) pustí štávu a sosík..je výýtečný.Dáme zapéct do trouby na 200 st. a asi tak 4O min.
Může se nachystat do předu !
Houbové karbanátky
Ingredience: houby - jakékoliv - 500 g, olej rostlinný - 2 lžíce, cibule kuchyňská - 2 ks,vejce - 2 ks, kmín - drcený - 1 lžička, česnek - 6 stroužků, pór - 1 ks,sojová omáčka - 1 lžíce, strouhanka - 2 lžíce,solamyl - 1 rovná lžíce (nebo trocha vařených brambor)
Návod: Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme houby, sůl a kmín, vydusíme a přidáme sojovou omáčku, vejce, ještě trochu zamícháme a odstavíme. Přidáme česnek, nakrájený pórek, strouhanku, solamyl nebo prolisované brambory. Hmota musí být hustá. Zformujeme karbanátky obalíme v trojobalu a usmažíme.Dobrou chut přeje Eli
Doba přípravy: 45min.
Porce: 4
SLAĎOUČKÉ POCHOUTKY
Cuketový koláč s ovocem....
30 dkg ml.cukru, 3 vejce, 3 lžíce oleje, 1 vanil.cukrVše připravíme,utřeme cukr,vejce,van.cukr,olej.Připravíme 40 dkg cukety (nastrouháme na hrubo) 30 dkg poloh.mouky. 1 prdop(celý) , trochu citron.kůry.Rozetřem na vysypaný plech,poklademe ovocem, a posypeme posypkou(nemusí být).... Pečeme na 200 st. až se kraje červenají
Buchta z cuket.....
Kokosový koláč
Dva hrnky polohrubé mouky,1hrnek pískového cukru, 1hrnek mléka pokojové teploty, 2vejce, 1prášek do pečiva.
Postup: vše smícháme do hromady a nalijeme na vymazaný a vysypaný plech. Na to dáme polevu z 1hrnku strouhaného kokosu a půl hrnku cukru, posypeme povrch koláče a dáme péct, po vytažení z trouby na jještě horký koláč nalijeme hrnekšlehačky a necháme vychladnout.Já šlehačku nedávám a koláč peču na plechu vyloženém pečícím papírem,lze dát i jinou náplň než kokos.
Ořechový koláč
Těsto: 45 dkg hl. mouky,15 dkg cukru,15 dkg másla,2 vejce,2 lžíce medu,1 lž.užívací sody,2 lž mléka
Zadělat těsto,udělat 2 placky.
Jednu upéct ( na pečícím papíře) a na druhou dát ještě (SPOLEČNĚ PÉCT) horkou směs
Směs: 25-35 dkg ořechů(půlky ,čtvrtky),8 dkg cukru,12 dkg másla,3 lž meduVše usmažíme na pánvi dozlatova,ještě horké poklademe lžící na placku,pak dáme péct.
Krém: 1 mléko + 3 pudinky = uvařit
1 máslo + van. cukr + moučk. cukr = utřít a nakonec přidat rum
Pudink nechat vychladnout a potom spojit a přidat šťávu z citronu.
Na první placku namazat krém ,druhou na to položit ,možno pokapat rumem.
Banánový koláč
Piškot: 180 dkg cukru, 6 vajec, prášek do pečiva, 120 dkg hladké mouky, 1 vanilkový cukr, meruňková marmeláda, škrobová moučka 8 dkg, 1/2 l mléka, banány, šťáva ze dvou citronů, čokoláda na vaření, 1 nebo 1 a 1/2, velká lžíce Omegy
Krém: 8dkg škrobové moučky, 1/2 litru mléka nejdříve za studena promíchat a pak za stálého míchání přivést k varu až zhoustne. Odstavit, nechat vychladnout, potom přimíchat rozměkklé(na vzduchu) máslo 150 dkg - michérem.
Postup: V nádobě ušleháme tuhý sníh ze 6 bílků, v další nádobě 180 dkg cukru, 6 žloutků, 1 vanilkový cukr - ušlehat do husté pěny, přidat ušlehaný sníh a nakonec 120 dkg hladké mouky s jedním kypřícím práškem do pečiva -vše spolušetrně promíchat a vylít na pečící papír na plech. Peče se v předem vyhřáté troubě, hodně nahoře asi 25 až 30 minut, až je vršek krásně růžový.Vychladlý piškot potřeš meruňkovou marmeládou, pokladeš kolečky banánů, zaliješ šťávou ze dvou citronů, potřeš vychladlým krémem.Nakonec to celé polít jednou až 1 a 1/2 rozehřátou čokoládou na vaření s lžící Omegy. Dát do lednice vychladit.
Marcipán250g mandlí, 250g moučkového cukru, 1 bílek, a mandlová trestˇ Postup: spařené a oloupané mandle rozemelema na hodně jemný prášek apřidáme moučkový cukr , bílek a trestˇ a vypracujeme hladké těsto . Těsto se nesmí lepit , pokud je řídké přidáme ještě moučkový cukr
Jablečný koláč s pudinkem
RECEPT:500 polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 3 lžíce cukru,
3 lžíce mléka, 250 g másla (hera)
náplň: 1,5 kg jablek, 12 lžic cukru, 3 vanilkové pudinky
jablka oloupeme a nakrájíme na plátky (nebo nastrouháme),
smícháme s cukrem a vanilkovými pudinky (neuvařenými jen prášek)
POSTUP: Z uvedených surovin vypracujeme těsto a rozdělíme na 2 díly.
Vyválíme 2 placky. Jednu dáme na vymazaný plech, na ni dáme jablkovou náplň a přikryjeme druhou plackou.
Povrch můžeme potřít rozšlehaným vejcem a pečeme asi 35 min.
Po upečení pocukrujeme moučkovým cukrem.
Velikonoční bochánek
RECEPT: 4 bochánky
1 kg polohrubé mouky, 20-25 dkg tuku (hera), 20-25 dkg cukru,
6-7 dkg droždí, sůl (1 lžička), 4 žloutky, 3/8-1/2 l mléka, rozinky, mandle
POSTUP:
Z části mléka, droždí, a lžičky cukru uděláme kvásek, necháme vzejít.Tuk si rozpustíme a necháme trochu zchladnout.
Po vykynutí přidáme kvásek do mouky (v které už je zamíchaná sůl)
a vše zaděláme vlažným mlékem,
rovnou přidáme žloutky, cukr, tuk, rozinky a vypracujeme těsto.
Posypeme trochou mouky a necháme kynout (asi 1 hod.).
Z vykynutého těsta vytvoříme bochánky a necháme je na plechu(vymazaný tukem nebo na pečícím papíře) ještě kynout.
Potom potřeme vajíčkem a ozdobíme mandličkami.
Pečeme asi 1 hod. Po upečení potřeme máslem a pocukrujeme moučkovým cukrem.
Kynutý koláč se švestkami a mákem
RECEPT:
500 g polohrubá. mouky, 1 vejce, 1 droždí, 1/4 l mléka, 3 lžičky cukru,80 g tuku (hera,máslo), 1/2 lžičky soli, 5 lžiček cukru, 1 kg švestek,
100 g mletého máku, trochu mléka, skořice, med,
drobenka-podle svého-mouka, tuk, cukr promícháme
POSTUP:
Necháme vzejít kvásek z droždí mléka a 3 lžiček cukru.Do mouky přidáme sůl, cukr, vejce, vlijeme kvásek, přidáme rozpuštěné máslo
a vypracujeme těsto, necháme kynout asi hodinu.
Mák svaříme s trochou mléka osladíme ho medem a ochutíme skořicí.
Vykynuté těsto vyklopíme na vymazaný plech a rukama rozprostřeme.
Švestky rozpůlíme a poklademe jimi koláč řeznou stranou nahoru.
Na švestky rozprostřeme mák a posypeme drobenkou. Pečeme 30-40 min.
Cuperník s povidly a kokosem
RECEPT:
2 hrnky nahrubo nastrouhaných cuket, 3 hrnky polohrubé mouky, hrnek cukru, 2 lžíce kakaa, lžíce skořice, 1 vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva, 3 vejce, 1/2 hrnku oleje, 1/2 hrnku vlažné vody nebo mléka
povidla, kokos
POSTUP:
Smícháme mouku, cukr, kakao, skořici, vanil. cukr a prášek do pečiva,vajíčka a vše rozmícháme. Přidáme olej a vodu a nastrouhané cukety.
Vzniklé těsto dáme na vymazaný a vysypaný plech a upečeme.
Po vychladnutí potřeme švestkovými povidly a posypeme kokosem.
Kynutý koláč s makovou a cuketovou náplní
RECEPT:
500 g pohrubé mouky, 80 g cukru, 80 g tuku, 1-2 žloutky, 1/4 l mléka,30 g droždí, vejce na potření
1. náplň: 100 g mletého máku, mléko dle potřeby,100 g cukru, špetka skořice, 50 g nasekaných ořechů
V mléce povaříme mák, přidáme skořici, ořechy a cukr promícháme a necháme vychladnout.
2. náplň:
300 g nastrouhané cukety, 150 g cukru, rozinky a citron.kůra
Vše promícháme.
POSTUP:
Necháme vzejít kvásek, ten přidáme k mouce spolu s rozpuštěným tukem, žloutky, solí, cukrem a mlékem. Vypracujeme těsto, které necháme na teplém místě vykynout.
Po vykynutí těsto rozdělíme na 2 díly a rozválíme. Na vymazaný plech přeneseme
1. díl, který potřeme první náplní, na ni naneseme druhou náplň, přikryjeme druhým dílem, potřeme vajíčkem a upečeme asi 30 min. Ještě horký potřeme máslem a pocukrujeme
Litý koláč s jablky, vanil. pudinkem a kokosovými pilinami
RECEPT:
2 hrnky polohrubé. mouky, 3/4 hrnku cukru, 1/2 hrnku oleje,1 prášek do pečiva, 2 vejce, mléko dle potřeby
náplň: dušená jablka, asi 1 kg na kostičky nakrájených podušených jablek
pudink: 1 uvařený vanilkový pudink
kokos. piliny: 100 g kokosu, 100 g másla, 50-100g cukru moučka,vše společně upražíme dorůžova
POSTUP:
Ze surovin zpracujeme lité těsto a nalejeme ho do vymazanéhoa moukou vysypaného plechu. Na těsto poklademe jablka a upečeme asi 30-40 min. Po upečení (teplé) polijeme ještě dost teplým pudinkem a navrch nasypeme studené kokosové piliny.
Výborný tvarohový koláč s třešněmi
RECEPT: velký plech
300 g polohrubé. mouky, 220 g cukru, 3 vanilkové cukry,
2 lžičky kypřícího prášku, 2 vejce, 100 g másla, 400 g tvarohu, 2 vanil. pudinky, 250 ml šlehačky, 400 g višní
POSTUP:
Smícháme mouku, kypřící prášek, 100 g cukru, 1 vanil.cukr,vejce a máslo. Vypracujeme těsto a rozválíme ho na plechu(nebo rukama vytlačíme), propícháme vidličkou a předpečeme 12 min.Vypeckujeme višně, smícháme tvaroh, zbývající cukr, 2 vanil.cukry
a vanilkové pudinky(prášek). Našleháme šlehačku a vmícháme ji do krému. Višně prosypeme cukrem a vmícháme do krému.
Na teplý předpečený korpus rozetřeme náplň a koláč dopečeme 30-40 min.
Medovník
RECEPT:
pláty z těsta: 1 vejce, 150 g cukru, 50 g hery, 2 lžíce medu, 5 lžic mléka, 1 lžička sody, 450 g hladké mouky,(lžíce medu, 1 vejce)
pláty potíráme: 1 dcl, vody, 2 lžičky instantní kávy, 1 dcl šlehačkykrém:250 g másla, 350 g cukru moučka (i méně), vanilkový cukr, 1 žloutek a 300 ml mléka na 1 vanilkový pudink
posyp:perník na strouhání asi 50 g, strouhané vlašské ořechy, instantní káva
POSTUP:Všechny přísady na pláty kromě mouky dáme do hrnce a vaříme asi 4 min. Neustále mícháme a hmota
hnědne. Odstavíme a teplé nalijeme do mísy s moukou, kam přidáme ještě lžíci medu a 1 vejce. Zpracujeme a hned vyválíme 4 tenké placky (obdélníky). Každý plát dáme postupně na vymazaný plech propícháme
vidličkou a pečeme rychle do lehkého zhnědnutí asi 3-5 min.
Po upečení přesuneme placky na rovnou desku.
Po vychladnutí potíráme pláty z obou stran směsí (kávu zalijeme horkou vodou a do vychladlé zamícháme neušlehanou šlehačku). Pak potřeme krémem. Máslo, cukr(chce to méně), 1 žloutek, 1 vanil.cukr utřeme dopěny a pak vmícháme uvařený vychlazený pudink. Krémem potřeme i nahoře a po stranách.Hotový medovník posypeme směsí (perník,káva, vlašáky). Směs si namíchejte podle svého uvážení. Nechat alespoň 1 den v ledničce.
Koláč se 4 náplní
RECEPT:
600 g hrubé mouky, 3 dl mléka, 1 lžíce cukru,30 g droždí, 120 g másla, 3 žloutky, sůl
1. náplň: 200 g švestkových povidel, šťáva z poloviny citronu, rozmícháme2. náplň: 180 g vlašských ořechů, 30 g cukru, mléko asi 1 dl
ořechy nastrouháme, osladíme a spaříme horkým mlékem
3. náplň: 250 g tvarohu, 50 g cukru, 1 vanilkový cukr, 2 vejce, 40 g másla
vše promícháme4. náplň: 150 g mletého máku, 1,5 dl mléka, 80 g moučkového cukru, 1
vanil.cukr
mák smícháme s cukrem a vanil. cukrem a spaříme mlékem
POSTUP:
Z uvedených surovin vypracujeme polotuhé těsto, které rozdělímena 4 větší a 1 menší část. Necháme vzejít kvásek, zaděláme těsto
ale nenecháme ho kynout. Rozválíme 4 pláty, do vymaštěného
pekáčku položíme první plát potřeme první náplní.
Přeložíme druhým plátem a potřeme 2. náplní atd.
Z menší části těsta vyválíme válečky, proužky které položíme
na vrch koláče do tvaru mřížky. Koláč pečeme asi 45 min.
Perník
RECEPT:
500 g polohrubé. mouky, 1 prášek do pečiva,1 prášek do perníku, 3 vejce, 250 g cukru, 1 sklenka oleje,
2 lžíce marmelády, 2 lžíce kakaa, 1/2 l mléka, hrozinky,
kousky čokolády
poleva: např. čokoládová nebo dle chuti
náplň: také dle chuti. Já jsem udělala náplň ze skrojenéhokusu perníku, který jsem pokapala rumem a přidala
trochu kokosu a ořechů. Světlá náplň byla z jahodovojogurtového nugátu (pomazánky, koupené).
POSTUP:
V míse utřeme vejce s cukrem do pěny, přilijeme oleja přidáme marmeládu. Mouku smícháme s práškem do pečiva a do perníku a přidáme kakao. Vše nakonec smícháme dohromady a zředíme ještě mlékem. Těsto nalijeme do vymazaného a moukou vysypaného pekáčku a pečeme asi 45 min. Po zchladnutí rozkrojíme a namažeme
libovolnou náplní.
Banánová roláda
RECEPT:
5 vajec, 100 g cukru, 50 g hladké mouky, 2 lžíce kakaa,2 banány, 50 g čokolády na vaření
krém: 1/2 l mléka, 2 vanilkové pudinky, 100 g cukru,
100 g strouhaných vlašských ořechů, 100 g másla
Uvaříme pudink a do vychladlého zašleháme cukr,
máslo a ořechy (předem spařené mlékem-asi 5lžic, vychladlé)
POSTUP:
Vejce s cukrem ušleháme do pěny a přidáme kakao a mouku.Těsto nalijeme na pomaštěný pečící papír a upečeme, asi 10-15 min.
Po vyndání z trouby, přeložíme na rovnou plochu i s papírem,
na roládu nasypeme trochu moučkového cukru a přiložíme
suchou utěrku pomocí které roládu po délce stočíme a asi po 5 min. rozvineme.
Studenou pokapeme rumem potřeme krémem na který položíme banány
a roládu stočíme, zbytek krému natřeme napovrch a polijeme rozpuštěnou čokoládou do které přidáme trochu másla aby se lépe rozlévala.
Necháme v ledničce ztuhnout. Je výborná!
Dort Cappuccino
RECEPT:
5 vajec, 200 g cukru, 150 g hladké mouky, 2 lžičky prášku do pečiva,100 g mletých vlašských ořechů, 2 šlehačky, 2 sáčky ztužovače šlehačky,
3-6 lžic instantního prášku cappucino (př. lískový oříšek)
- prášek přidávat podle chuti, 3-4 lžíce rumu,1 jogurt s příchutí cappuccino,
na ozdobu půlky vlašských jader
POSTUP:
Z bílků a 2 lžic studené vody za přisypávání 200 g cukru našlehámetuhý sníh do něhož postupně zašleháme i žloutky.
Promícháme mouku s práškem do pečiva a oříšky a postupně smícháme
se sněhovou hmotou. Dortovou formu vyložíme pečícím papírem
(dno i stěny-ustřihnout pruh kolem dokola) a těsto do ní nalijeme.
Pečeme 35 - 45 min. Po vyndání z trouby odepneme okraje dort. formy a necháme vychladnout.
Po vychladnutí rozkrojíme na dvě části, pokapeme rumem
potřeme jogurtem cappuccino-nemusí být a pak potřeme částí ochucené šlehačky.(Šlehačku ušleháme se ztužovací a 3 lžičkami cukru a potom vmícháme cappuccino prášek).
Zbytkem šlehačky asi 2/3 potřeme povrch a strany dortu.
Povrch ještě můžeme posypat cappuccinem a ozdobit ořechy. Necháme vychladit.
Točený makový koláč
RECEPT:
500 g polohrubé mouky, špetka soli, 1 balíček vanilkového cukru,lžička skořice, 50 g cukru, 1 kostka droždí, 250 ml vlažného mléka,
125 g změklého másla
náplň: 175 ml mléka, 50 g cukru, 250 g mletého máku, 1 vejce, 1 žloutek,3 lžíce rumu, 1 bílek, 50 g vlašských ořechů
Svaříme mléko, přidáme cukr a mák, za stálého míchání krátce
povaříme a necháme vychladnout, vmícháme vejce, žloutek, rum, nasekané ořechy.
POSTUP:
Smícháme mouku, sůl, vanilkový cukr, skořici a 25 g cukru.V mléce rozpustíme 25 g cukru a droždí, necháme 10 minut v klidu.
Kvásek s máslem přidáme k mouce a uhněteme těsto.
Poprášíme moukou, přikryjeme a necháme kynout asi 1 hod.
Z těsta vyválíme obdélník velký asi 45 x 30 cm, potřeme jej bílkem.
Na těsto rozprostřeme makovou nádivku a nakrájíme pruhy široké 5cm. Rozvírací formu o průměru 26 cm vyložíme pečicím papírem.
Jeden pruh stočíme a posadíme na střed formy, postupně obtočíme všechny pruhy
(Je to docela práce ty pruhy obtočit, chce to trochu méně náplně).
Koláč je ale výborný! Pečeme asi 45 min.
Dunajské vlny
RECEPT: na plech dvojitá dávka
1 balení bábovky v prášku (600 g), 2 lžíce kakaa,1 višňový kompot (700 ml=velká sklenice)
krém: 1,5 vanilkového pudinku (nebo 2 pudinky),
700 ml mléka, asi 50 g másla, 60 g moučkového cukru, 2 lžíce rumu
pudinky uvaříme v mléce, necháme prochladnout a
pak do nich vmícháme cukr, měkké máslo a rum
vlašské ořechy na posypání
POSTUP:
Směs na bábovku smícháme podle návodu s vodou a olejem,ze vzniklého těsta polovinu odebereme a přidáme do ní 2-3 lžíce kakaa.
Vymažeme a polohrubé. moukou vysypeme plech(lepší by byl menší plech, já to pekla ve velkém=klasická velikost) a nalijeme na něj světlé těsto, na něj těsto tmavé a na tmavé rozprostřeme višně které trochu
zamáčkneme do těsta. Dáme péct na 20-30 min do trouby.
Po vychladnutí potřeme krémem a posypeme strouhanými vlašskými ořechy.
Dáme vychladit do ledničky. Je to výborné!!!:) a jednoduché!!!
Jablečný koláč se skořicí
RECEPT:
250 g hladké mouky, 150 g hery, 2 vejce, 50 g cukru, špetka soli,
zpracujeme těsto a necháme několik hodin v ledničce odležet
meruňková marmeláda 4 lžíce (polovina malé skleničky)
náplň: 5 jablek (menší), 250 ml šlehačky, 2 vejce, 3 lžíce moučkového cukru, 1 lžíce skořice
POSTUP:
Těsto rozprostřeme do vymazaného plechu, zvedneme i okraje.Tento recept byl uváděn z poloviční dávky a do dortové formy
ale já jsem ho dělala z dvojité dávky do polovičního plechu.
Na těsto rozetřeme marmeládu a na ni rozvrstvíme jablka oloupaná
a buď jen rozpůlená nebo rozkrájená na čtvrtky.
Šlehačku ve které rozmícháme 2 vejce a 3 lžíce cukru moučka ohřejeme, jen ohřejeme aby byly teplá a nalijeme na jablka. Navrch nasypeme skořici. Pečeme 25 min. Po vyndání z trouby dost pocukrujeme moučkovým cukrem.
Řezy s karamelovým pudinkem
RECEPT:
250 g hladké mouky, 1/2 balíčku prášku do pečiva,4 vejce, 250 g cukru, 10 lžic vlažné vody, 10 lžic oleje
2 karamelové pudinky, 5lžic cukru, 700 ml mléka,1 broskvový kompot (asi 800ml).
Pudinky do kterých jsme přidaly cukr uvaříme v 700 ml mléka.
POSTUP:
Žloutky s cukrem utřeme do pěny, přidáme vlažnou vodu,olej a mouku smíchanou s práškem do pečiva, dobře rozmícháme a nakonec vmícháme sníh z bílků. Těsto rozetřeme na vymazaný plech a upečeme asi 25 min.Na prochladlý koláč rozetřeme asi 8 lžic Šťávy z kompotu a pak rozvrstvíme nakrájené broskve. Nahoru nalejeme ještě teplý karamelový pudink.
Dáme do ledničky vychladit.
Žloutkové řezy
RECEPT:
2 listová těsta po 400 gnáplň: 2 vanilkové pudinky, 1 litr mléka, 80 g cukru, 160 g hery,
2 lžíce hrubé mouky, 2 lžíce rumu
citrónová poleva: 150 g cukru moučka, pár kapek oleje,
1 lžíce rumu, 3 lžíce horké vody, 3 lžíce citrónové šťávy
Vše společně řádně rozmícháme.
POSTUP:Každé listové těsto rozválíme na plát velikosti plechu a každý
zvlášť v horké troubě upečeme, asi 15 min.
Takže nám vzniknou 2 pláty o velikosti velkého plechu.
Po vychladnutí je naplníme krémem. Všechny suroviny na krém dáme do hrnce a svaříme. Vaříme jako pudink, dokud hmota nezhoustne.
Rum vmícháme až když vypneme sporák. Náplň mícháme aby nám nevznikl škraloup, musíme ji míchat dokud alespoň
trochu nezchladne protože jinak by se nám po těstě roztekla.
Když už je jen teplá začne tuhnout a na plátu těsta dobře drží.
Jeden plát těsta necháme v plechu, potřeme náplní a druhý plát dáme navrch. Nakonec potřeme citrónovou polevou.
Dáme vychladit do lednice, minimálně do druhého dne. Je to výborné!
Svatební koláčky
500g hl. mouky, 500g polohrubé. mouky, 4 žloutky, 1 vanilkový cukr,
100g droždí (2,5 kostky), 60g cukru, 3dcl mléka, 500g hery,
větší špetka soli. Rum, hera a cukr na namáčení a obalení hotových koláčků.
Nápně: Jablečná: 500g nastrouhaných jablek podusit na troše vody pak přisladit a přidat skořici.
Ořechová:140g nastrouhaných Vašáků, 1dcl mléka(i víc) spařit,
osladit 3 lžičkami cukru a 1 lžičkou medu.
Maková:140g mletého máku, ani ne 1dcl mléka svařit a
osladit 2 lžícemi cukru a 1 lžičkou medu, přidat trošku skořice.
Tvarohová:400g tvarohu, žloutek a cukr(dle vlastní chuti)
Povidlová:125g povidel, trochu rumu a vody na zředění
Šimlová: Je moc dobrá, vznikne smícháním tvarohové náplně s makovou.
Postup:Necháme vzejít kvásek(vlažné mléko,droždí,lžička cukru).
Smícháme mouky s cukrem a solí, přilijeme vykynutý kvásek ,
žloutky a vlažnou rozpuštěnou heru. Dobře těsto vypracujeme
a pak rovnou bez kynutí použijeme. Já jsem rovnou dělala kuličky
a rozplácla na placičku ale může se i vyválet a vykrajovat koláčky rovnou. Koláčky naplníme rozložíme na vymazaný plech a pak už jen pečeme a pečeme a plníme a plníme... :) Pečeme 10-15min.
Důležité je, že po upečení vlažné koláčky potřeme rozpuštěnou herou s rumem(kolik čeho si nepamatuji musíte ochutnat jaké složení bude dobré) a obalíme v moučkovém cukru.
Jablkový závin od Skipíka
500 g. hladké mouky, špetka soli, 200ml.bílý jogurt, 250g tuku Hera:
1200-1500g. nastouhaná jablka, 100g. stouhánky, 9 lžic cukru(kristal,
nebo krupice) 50g.rozinky, skořice, 100g máslo, 1 vejce.Postup:
Na vál prosijeme mouku, přidáme špetku soli, uděláme důlek do něj
vlijeme jogurt,dáme rozměklou heru, zpracujeme těsto, necháme půl
hodiny odležet.
Očistíme a nastrouháme jablka. Těsto rozdělíme na 3 stejné dily,
rozvalíme každý díl zvlášť asi na 0,5 cm silný plát, pokapeme
rozpuštěným máslem, posypeme strouhankou, do 2/3 poklademe
nastrouhanými jablky, přidáme rozinky, cukr, skořici, znova strouhanku
a pokapeme máslem. Zavineme, dáme na plech vyložený pečícím papírem,
potřeme rozšlehaným vejcem.
Pečeme asi 1/2-3/4 hodiny při 160-180st,C.